Sunt mamă și asta aduce cu sine multă responsabilitate! De aici și dorința mea, de părinte, ca urmașul meu să calce pe urmele unor valori și principii de bază solide. Înainte de asta, încerc să-mi ajut copilul să-și descopere propriile abilități cognitive, afective și comportamentale prin diferite activități stimulative.

Întotdeauna cititul la copil a fost o parte preferată a mea, dar și a lui. Încă din burtică i-am citit povești și i-am cântat. Apoi, avându-l în brațele mele, am continuat să fac asta cu plăcere. Îmi aduc aminte când îmi aducea singur cărticica și îmi indica, cu degetul, imaginile pentru a i le denumi. Asta se întâmpla până a început a vorbi.

Cum îl ajută pe copilul tău cititul? …simplu:

Citindu-i, îi dezvolți imaginația, creativitatea, va intra mai ușor în lumea feerică a poveștilor. Jocurile de rol vor fi colorate și cu muuult haz. Citindu-i, îi dai curajul de a rosti primele sale cuvinte mai ușor. Vocabularul său, cu timpul, se va îmbogăți.

Citindu-i, petreceți momente de conexiune împreună. Unde mai pui că e un motiv în plus de a-l ține strâns în brațele tale.

Citindu-i, îl ajuți să-și formeze propriile opinii. Întreabă-l despre mesajul poveștii, lasă-l să se exprime liber și pe înțelesul său. Tot ce spune are o noimă.

Citindu-i, îl arăți o nouă lume, magică, care așteaptă să fie descoperită. Copilul tău merită din plin astfel de bucurii spirituale!

Odată ce copiii cresc, spunem noi, adulții, că aceștia își pierd interesul pentru lectură. Acest fapt se constată mai ales în școala primară când învață să citească. Consider că tot noi, părinții, le suntem ghizi în orice etapă a vieții lor.

Iată cum ai putea să motivezi cititul la copil:

Fă un ritual din cititul seara, înainte de culcare. Somnul va fi mai liniștit, iar visele frumoase nu vor întârzia să apară.

Poți citi împreună cu copilul tău, jucându-te. Începi tu să-i citești un fragment, apoi va continua acesta și tot așa. Bineînțeles, povestea să fie după nivelul de vârstă a celui mic. Ai răbdare să citească în ritmul său. Amintește-ți că e o activitate relaxantă.

Mergeți împreună în librării, târguri de carte sau biblioteci și lasă-l să-și aleagă cărțile preferate. Nu uita, poveștile pe care tu le știi din copilăria ta pot fi incompatibile cu preferințele copilului tău. Oferă-i încrederea de a alege.

Întotdeuna, un bun exemplu ești chiar tu pentru copilul tău. Permite-ți să iei pauză de la cotidian și citește o carte. Deconectează-te de la tehnologie. În felul acesta, copilul tău va înțelege că are și alte opțiuni de relaxare și de a înțelege lumea.

Sintagma „pune mâna și citește” nu mai funcționează acum și nici nu o recomand! Dorești ca cel mic să iubească cititul, nu să-l respingă. Fă-l curios de conținutul unei cărți, citindu-i un scurt fragment din el.

Dacă e la vârsta dobândirii achiziților fundamentale de citit și vrei să-i stimulezi cititul, îndeamnă-l să-ți citească diverse cuvinte de pe produsele din casă sau din exterior. Realizează asta prin joacă, ca o plăcere pentru copilul tău.

Adu-ți aminte, fiecare suntem diferiți și avem ritmul nostru de a îndeplini lucruri. Astfel sunt și copiii noștri! De asemenea, tot ei sunt oglinda noastră. Ce sădim, aceea vom culege! Cititul cărților mereu va deschide noi orizonturi și va lumina multe minți. Important e să ne lăsăm purtați de minunata lume a lecturii.

Sharing is caring!