De ceva vreme lichenii stabilizati nu mai reprezinta o noutate la noi in tara. Sunt un trend cu numeroase beneficii in design-ul interior.

Traim intr-un timp in care orice moment e pretios si activitatile cotidiene sunt numeroase. Decoratiunile cu licheni stabilizati sunt la mare cautare datorita specificul lor de ingrijire care lipseste. Acestea pot fi plasate in orice incapere, ofera posibilitatea de a crea obiecte de decor variate.

Ce sunt lichenii ?

Lichenii sunt o alaturare simbiotica dintre o ciuperca si o alga verde sau albastra, o forma de viata complexa in care partenerul principal este ciuperca. Lichenii pot trai in cele mai aprige conditii de pe Terra si se gasesc pe toate continentele.

Desi lichenii si muschii cresc in acelasi climat si ambele sunt plante non-vasculare, nu exista nicio legatura intre ele. De fapt, lichenii nu sunt similari cu nicio alta planta din regnul vegetal. Spre deosebire de muschi, lichenii nu au radacini, tulpini sau frunze.

Care este importanta lichenilor?

Stim cu totii cat de frumosi sunt lichenii. In acelasi timp, acestia ajuta la convertirea dioxidului de carbon in oxigenul necesar tuturor, prin fotosinteza. Ciuperca protejeaza alga si astfel pot creste in conditii dificile, fie ca e vorba de tundra arctica, de desert, pe stanci sau in deseurile de mine.

Un alt mod prin care lichenii ajuta oamenii este abilitatea lor de a absorbi poluantii din atmosfera. Lichenii ne pot furniza informatii importante din mediul inconjurator deoarece absorb metalele grele, sulful sau carbonul, iar oamenii de stiinta pot identifica nivelul de poluare din regiune.

De asemenea, lichenii constituie hrana necesara unor animale precum renul in Aurasia si caribu-ul in America de Nord. Constituie aproximativ 90% din dieta lor pe timp de iarna si aproximativ 50% pe timp de vara. Nu va faceti griji, nu privam animalele de hrana prin folosirea lichenilor. Lichenii folositi in decoratiuni sunt culesi din tarile scandinave sub stricta supraveghere a statului. Avand o crestere de 3-5 mm pe an acestia se culeg o data la 5-6 ani din aceeasi zona, pentru a avea timp sa se refaca.

Ce sunt lichenii stabilizati?

Am aflat ce sunt lichenii. Acum urmeaza cateva detalii despre lichenii stabilizati.

Muschiul renilor (Cladina arbuscula) este o specie de licheni care se intalneste in special in partile de nord ale planetei, dar care a fost gasit chiar si in Arizona. Din cauza aspectului este confundat cu muschiul.

Este o planta care se gaseste in culori pale (in nuante deschise de gri sau de maro), cu ramificatii tridimensionale si cu aspect stufos.

Lichenii decorativi stabilizati sunt licheni din specia Cladina arbuscula care au fost supusi unui proces de conservare pentru a li se stopa cresterea si pentru a putea fi folositi in scopuri decorative.

Procesul special de conservare este bazat pe apa, colorant alimentar si glicerina, fiind, prin urmare, complet sigur si non-toxic.

Cum se ingrijesc decoratiunile din licheni?

Deloc. Spre deosebire de plantele in ghiveci,ingrijirea si intretinerea decoratiunilor din licheni stabilizati e floare la ureche:

nu au nevoie de apa

nu au nevoie de pamant

nu au nevoie de ghiveci

nu au nevoie de lumina

se pastreaza la temperatura camerei

nu se aspira

nu trebuie tunsi

Beneficii ale lichenilor decorativi stabilizati

Pe langa aspectul placut si flexibilitatea in crearea unor decoratiuni minunate, lichenii si decoratiunile din licheni au multiple beneficii:

sunt un bun indicator al umiditatii din atmosfera

reduc mucegaiul si umiditatea excesiva

curata si purifica aerul

reduc zgomotul

ofera o energie pozitiva, antidepresiva

sunt antistatici (nu se aseaza praful pe ei)

sunt ignifugi

sunt hipoalergenici

Tipuri de decoratiuni cu licheni

Lichenii stabilizati sunt atat de placuti si versatili incat ii poti utiliza in aproape orice decoratiune. Iata cateva exemple:
• Tablouri decorate in interior cu licheni sau pe rame.
• Copacei,
• Tablouri pictate
• Ceasuri
• Pereti
• Ghivece

Lista poate continua in functie de imaginatie si disponibilitate. De asemenea, lichenii stabilizati se imbina perfect cu plantele uscate, flori criogenate, scoarta de copac si altele. Nu recomand alaturarea lor cu plante din plastic sau plante care necesita udare permanenta.

Pot fi un cadou potrivit?

Cu siguranta, da! Pe langa beneficiile lor numeroase, tablourile si decoratiunile cu licheni stabilizati au unicitatea lor. Pot fi personalizate dupa dorinta, culoare, text, accesorii. Pot fi un cadou inedit, dar si practic.

Cum folosesc lichenii stabilizati?

Lichenii stabilizati ajung la noi in atelier in cutii ambalate si dispun si de radacini. Inainte de asezarea lor in diverse tablouri sau alte suprafete trebuie curatati de ace si alte impuritati.

Se foloseste doar capatul pufos al lichenilor stabilizati, prinsi in pozitie verticala pentru a obtine efectul de volum. Din acest motiv, o mare parte din cantitatea cutiei cu licheni nu poate fi utilizata. Din 500

Din 500 gr de licheni stabilizati pot folosi doar 200 gr, cu aproximatie.

Sperand ca ti-au fost de folos aceste informatii, inchei aici si te astept cu drag sa facem echipa in realizarea cadoului dorit.

Sfârşitul conversaţiei
Scrie un mesaj…

Sharing is caring!